از دیگر خودروهای سواری سایپا، مدل شاهین G با ترمز ESC اکنون با قیمت ۵,۸۳۹,۰۳۰,۰۰۰ ریال عرضه میشود، در حالی که نسخه اتوماتیک این خودرو ۷,۲۷۲,۰۳۰,۰۰۰ ریال قیمتگذاری شده است و این قیمتها نشاندهنده افزایش چشمگیر نسبت به گذشته هستند؛ این درحالی است که هنوز از افزایش ۳۵ درصدی قیمت این شرکت و دیگر همتای خودروسازش ایران خودرو هنوز ۳ ماه نمی گذرد و مشخص نیست به روزرسانی مجدد قیمت ها ناشی از چه عاملی است و از سوی کدام نهاد این مجوز صادر شده است.
معمولا رویه معمول همه خودرو سازان دنیا براین است که زمانی که کیفیت محصولات ارتقا پیدا می کند و یا آپشن جدیدی به محصولی افزوده می شود شرکت می تواند درخواست افزایش قیمت را بدهد این درحالی است که سایپا نه نسبت به افزایش کیفیت قطعات خودروهایش اقدامی کرده است و نه تلاشی در جهت بهبود کیفیت محصولات و حتی خدمات پس از فروش صورت داده است.
درحالی که قیمت خودروهای سایپا هیچ تناسبی با کیفیت آن ندارد و سالهاست که این شرکت در ازای گرفتن مبالغ هنگفت خودروهایی بی کیفیت و فاقد استاندارد تحویل مشتریان تحویل می دهد به نظر می رسد این خودروساز برای جبران زیان انباشته خود و ضرب الاجلی سازمان بورس به این شرکت داده بود آسان ترین راه یا همان گرانی محصولات خود را انتخاب کرده است.
مقایسه قیمت محصولات سایپا پس از گرانی ۳۵ درصدی در آبان ماه با قیمتهای کنونی نشان میدهد که اختلاف قیمت زیادی در حد فاصل آبان تا اول اسفندماه سال جاری وجود دارد. برای مثال قیمت ساینا s پس از گرانی ۳۵ درصدی در آبان ماه به ۳۴۲ میلیون تومان رسید که مجددا با افزایش قیمت ۵۸ میلیون تومانی در اول اسفندماه و به روزرسانی قیمتها به بالای ۴۰۰ میلیون تومان رسیده است.
دراین میان جای خالی نهادهای ناظر مانند شورای رقابت به شدت احساس میشود. چرا که این شرکت باید در مورد نحوه قیمت گذاری محصولات خود شفافتر عمل کند.
نظر شما