آوای تجارت : بورس کالا با محدودیتهایی مواجه هستند. برای مثال، اگر کارخانهای یک هزار واحد آهن اسفنجی نیاز داشته باشد، فقط ۷۰ درصد این نیاز را میتواند از بورس کالا تأمین کند، که این موضوع برای واحدهای القایی کاملاً مشخص است. اما برخی واحدها حتی از این ۷۰ درصد هم نمیتوانند استفاده کنند و مجبور میشوند آهن اسفنجی را به صورت نقدی یا در بازار آزاد تهیه کنند.
این کارشناس به نقش قیمت شمش اشاره کرد و گفت: قیمت آهن اسفنجی ضریبی از میانگین معاملات شمش فولادی است. زمانی که میانگین قیمت شمش در یک یا دو ماه اخیر ۳۰ درصد افزایش یافته، طبیعتاً قیمت آهن اسفنجی نیز افزایش مییابد. همچنین برخی از تولیدکنندگان بزرگ در این رقابت قیمتی نقش دارند و سقفهای معامله نیز تأثیرگذار است.
به گفته اتابکی، نهادهای نظارتی به ویژه وزارت صنعت و معدن، باید کنترل دقیقتری روی معاملات و عرضههای محصولات فولادی در بورس کالا داشته باشند.
این کارشناس خاطرنشان کرد: البته بخشی از مشکلات فعلی، به فروشهای خارج از بورس کالا بازمیگردد که میتواند بسیار خطرناک باشد. بر همین اساس، باید برای عرضه محصولات در بورس و خارج از آن نظارتهای دقیقی صورت بگیرد.
بر همین اساس، ضروری است دولت و نهادهای نظارتی به ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت، نظارت دقیقتری بر روند عرضه و تقاضای آهن اسفنجی در بورس کالا داشته باشند. تنظیم و کنترل قیمتها، به خصوص در شرایط رقابتی فشرده، باید در اولویت قرار گیرد تا از بروز بحرانهای جدی در تأمین مواد اولیه برای تولیدکنندگان جلوگیری شود. همچنین، تقویت سیستمهای نظارتی و شفافیت در معاملات، میتواند به تعادل بیشتر در بازار و کاهش خطرات ناشی از فروشهای خارج از بورس کمک کند. در غیر این صورت، استمرار روند کنونی میتواند به نوسانات بیشتر قیمتها و عدم تعادل در عرضه و تقاضا منجر شود.
منبع:ایسنا
نظر شما